Sveriges största sajt med motionslopp

Vinterdäck på cykeln ger dig en längre säsong

Förutsättningarna för oss cyklister förändras drastiskt när man ska cykla under sen höst och under vintern. Regn, blåst, kyla och till och med snö och is är något man nästan får räkna med under denna del av året. Att då ha rätt utrustning som är anpassade för de omständigheterna blir då viktigt och det gäller både för tävlingscyklister, motionärer och alla de som behöver sin cykel som transportmedel även under den kallare delen av året.

En av de saker man kan påverka själv är däckvalet på cykeln, att ha ett tillräckligt bra grepp när man cyklar på halkigt underlag är extremt viktigt både för säkerheten och för att kunna njuta av träningen.

Dubbat eller inte?

Ett dubbdäck är alltid ett bra val om man har tänkt att använda sin cykel vintertid i Sverige eftersom det ger en extra hög säkerhet mot exempelvis frosthalka som kan uppstå i fläckar. Även för dig som cyklar i skogen så är dubbdäck ett bra alternativ då du aldrig med säkerhet kan veta hur marken ser ut under snön. Det tar bara ett ögonblick att tappa fästet, däcket glider iväg och man faller till marken och kan skada sig.

Att ligga hemma med ett brutet ben, en bruten arm eller ett nyckelben som gått sönder är inte något vi cyklister vill vara med om! Visst kan man spendera tiden till att kolla på film och surfa runt och kolla in nya spel online men helst av allt vill vi ju vara ute och trampa så länge vi kan!

Tänk på att nya dubbdäck ska köras in på barmark i lugn och ro. Se därför till att byta däck i god tid och cykla cirka 25–30 mil för att dubbarna ska sätta sig ordentligt innan den första halkan kommer. Vilket märke du väljer är ganska oviktigt så länge du inte köper de allra billigaste no-name däcken som ofta har en sämre kvalitet.

Fördelar med att utrusta cykeln med vinterdäck

Den första, och största, fördelen med att använda sig av vinterdäck är att du kan cykla även när det är halt ute. Du slipper flytta in din träning inomhus och kan istället njuta av fullgoda träningspass ute i friska luften. En annan fördel är att vinterdäck också är väldigt bra för den mer vardaglige cyklisten. Man kan då även på vintern cykla till jobbet, lämna barnen på dagis eller åka och handla utan att vara rädd för att stupa i backen eller behöva gå av och leda cykeln.

Vanliga frågor om vinterdäck

  • Vilka däck ska man välja? – Dubbdäck är alltid det bästa valet oavsett om du är en glad motionär eller cyklar på elitnivå. De ger ett betydligt bättre grepp än odubbade vinterdäck.
  • Hur länge håller de? – Dubbdäck som har en god kvalitet kan hålla upp emot 4–5 säsonger beroende på hur mycket de används och hur underlaget ser ut.
  • Vad kostar det? – Ett vinterdäck som är odubbat kan du köpa från cirka 100kr och uppåt, dubbade ligger på cirka 200kr och uppåt. Ju dyrare de är ju bättre kvalitet håller de generellt sett.
  • Ska man ha dubbdäck både bak och fram? – Det är alltid en god idé att byta båda däcken. Har du dock enbart ett dubbdäck så sätter du det fram för att klara av styrningen.
  • Kan jag byta däcken själv? – Ja, det är lika enkelt att byta till vinterdäck som det är att byta vanliga däck på sin cykel. Tänk bara på att om du har en skärm så måste det finnas utrymme kvar för dubbarna, så tänk på däcksbredden!

Kommentarer

Skriv en kommentar

mood_bad
  • Det finns inga kommentarer än.
  • chat
    Skriv en kommentar