Sveriges största sajt med motionslopp

Behåll konditionen även under vintern

När vintern kommer så är det många som väljer att ställa in cykeln i garaget eller förrådet. Anledningarna till detta är många men några av de vanligaste svaren på varför man inte vill cykla under vinterhalvåret blir; Det är för mörkt, det känns osäkert att cykla när man vet att det är halt och att bilister kan ha svårt att se dig även med reflexväst och belysning och att det är svårt att hitta någon att cykla med när det är kallt.

Istället för att låta din cykel samla damm på vintern, istället för att lägga dig på soffan och tappa en hel del av den kondition du byggt upp så kan du se till att få en bra träning även när det är mörkt och kallt ute. Vi tittar lite närmare på några olika aktiviteter du kan utföra vintertid för att möta våren med perfekt kondition! Behåll formen under vintern med hjälp av några enkla metoder och lämna dina cykelvänner bakom dig, häpnade över hur vältränad du faktiskt är.

Olika träningsmetoder – Med cykel

Har du hört talas om rollers? Det är helt enkelt tre stycken rullar som man lägger på golvet hemma och som man sedan ställer sin cykel på och börjar cykla. Det låter enkelt men kräver en hel del balans och övning. Denna typ av träning fungerar både för landsvägscykel och för mountainbikes. Det finns också mer avancerade versioner där du placerar cykeln på ett rullband, du tränar då inte bara konditionen utan får en ännu mer realistisk upplevelse.

Du kan också välja att skaffa en cykeltrainer till ditt hem, då kan du med hjälp av din egen cykel träna cykling precis när du vill. Det finns olika versioner av dem där de mest avancerade låter dig cykla i samma miljö du gör sommartid med hjälp av videobilder. Du får en extremt verklighetstrogen träning på den cykel du är van vid att använda dig av. En extra fördel är att din cykel är fastspänd i trainern vilket gör att du kan klicka bort den ena foten och på så vis träna på att sätta kraft både nedåt och uppåt med en fot i taget.

Spinning är ett träningsalternativ som kanske inte ska liknas vid landsvägscykling men som ändå ger en extremt bra kondition och uthållighet. Spinning sker oftast i grupp vilket gör att man få en social samvaro medan man tränar vilket ofta är uppskattat. Att träna på detta vis med en instruktör gör att man också får en lite annorlunda träning än man är van vid.

Andra sätt att hålla cykelintresset levande

Även om det är vinter i Sverige så finns det många länder runtom i världen där det är varmt och skönt och det gör att vi kan följa en hel del cykeltävlingar både online och på TV. Man kan, för att höja spänningen en aning, också satsa pengar på vem som ska vinna i olika cykeltävlingar eller Triathlontävlingar. Fastbet erbjuder många möjligheter till betting på cykeltävlingar och enligt ryktena så ska de snart också lansera en virtuell cykeltävling i början av 2018. Man ska kunna följa den på deras sida, en sajt som du kan läsa mer om här.

Andra träningsmetoder – Utan cykel

En träningsmetod som är mycket populär, inte minst bland alla de som tränar inför triathlon eller multisporter av andra slag, är simning. I en simbassäng kan du välja att träna enbart ben, enbart armar eller både och. Utöver bröstsim och crawl så kan man också välja att träna med en väst på sig. Så kallad Wet West Training där man med hjälp av västen får en upprätt position, lite flythjälp, och kan således träna jogging i vattnet. Ett effektivt sätt att träna kondition utan att det sliter på knän och andra leder.

Styrketräning är nästan ett måste om man vill behålla den styrka man byggt upp under vår-sommar och höst. Se till att få en allsidig träning som gärna inkluderar både styrketräning, simning och cykling om det är möjligt. När våren sedan kommer har du en grundfysik som ligger på toppnivå redan från start och cyklingen kommer att bli ett nöje redan från början av cykelsäsongen.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar

mood_bad
  • Det finns inga kommentarer än.
  • chat
    Skriv en kommentar